Ads 468x60px

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Πέθανε ο Λούτσιο Ντάλα, ο τροβαδούρος της Ιταλίας - VIDEO

Ο τροβαδούρος της αγάπης, ο Lucio Dalla, δεν είναι πλέον μαζί μας. Το όνομα του είναι από μόνο του συνδεδεμένο με τις πιο όμορφες μπαλάντες στην ιστορία της μουσικής, με μελωδίες νοσταλγικές και υπέροχες, με γλυκόπικρες ιστορίες φωλιασμένες στους πιο αλησμόνητους στίχους.

Την τελευταία του πνοή από καρδιακή προσβολή άφησε σήμερα Πέμπτη ο διάσημος Ιταλός ερμηνευτής, στιχουργός και συνθέτης Λούτσιο Ντάλα κατά τη διάρκεια περιοδείας του για σειρά συναυλιών στην Ελβετία. Ο συνθέτης του Caruso, που ερμήνευσαν με τεράστια επιτυχία ο Λουτσιάνο Παβαρότι και μετέπειτα ο Αντρέα Μποτσέλι, θα συμπλήρωνε τα 69 του χρόνια την προσεχή Κυριακή.

Ο Lucio Dalla είναι ο άνθρωπος που μας χάρισε μια από τις όμορφες στιγμές στην μουσική, όταν ερμήνευσε μοναδικά το "Caruso" - ένα από τα πιο πολυδιασκευασμένα και πολυακουσμένα τραγούδια όλων των εποχών - και άνοιξε το δρόμο ακόμη και για τους έλληνες κορυφαίους ερμηνευτές που θα προσπαθήσουν να μιμηθούν το παράδειγμα του.

Το «Dalamericaruso”, το άλμπουμ που περιλάμβανε το «Caruso», πούλησε πάνω από εννέα εκατομμύρια παγκοσμίως και έκανε το όνομα του Ντάλα γνωστό σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Ο ιταλός δημιουργός συνεργάζεται τη δεκαετία του 70’ με τον ποιητή Ρομπέρτο Ροβέρσι και μαζί γράφουν τραγούδια πολιτικού προβληματισμού που βρίσκουν επάξιους μιμητές σε Γαλλία, Γερμανία και φυσικά Ελλάδα. Μαζί με τον Ροβέρσι ο Ντάλα θα συνεργαστεί για τους τρεις πιο πετυχημένους και δημοφιλείς δίσκους της καριέρας του όπως το Il giorno aveva cinque teste (1973), Anidride solforosa (1975) and Automobili (1976). Ειδικά το τελευταίο άλμπουμ περιλαμβάνει επιτυχίες όπως το «Nuvolari».

Η συνεργασία με τον Ροβέρσι φτάνει κάποια στιγμή στο τέλος της αλλά το αστέρι του Ντάλα λάμπει πιο δυνατά από ποτέ. Τα επόμενα τρία άλμπουμ που φέρουν το όνομα του θα γράψουν ιστορία και θα μας χαρίσουν μερικά από τα πιο λατρεμένα τραγούδια της καριέρας του τροβαδούρου. Στίχοι συγκινητικοί και αξεπέραστοι που μιλάνε για τις φτωχογειτονιές της Ιταλίας και για πονεμένους εραστές, όπως το «AnnaeMarco” σιγοτραγουδήθηκαν στην Ελλάδα και φυσικά γίνονται ξανά επίκαιροι όσο ποτέ.
Κανείς επίσης δεν ξεχνάει το «Com’eprofondoilMare” που απηύθυνε ο Λούτσιο σε έναν μακρινό φίλο.

Η αισθαντική φωνή του Ντάλα δύσκολα άλλωστε θα βρει σήμερα μιμητές, όπως και το βαθύ νόημα των ανεπανάληπτων στίχων του. Και σήμερα που η εποχή μας έχει ανάγκη φωνές αξέχαστες και ονειρεμένες βγαλμένες από τα βαθιά και αληθινά αισθήματα, ο Λούτσιο Ντάλα προβάλλει πιο επίκαιρος και αληθινός από ποτέ.


Σοκ και συγκίνηση στην Ιταλία για τον ξαφνικό θάνατο του τροβαδούρου που επί πέντε δεκαετίες ενέπνευσε με τη μουσική και την ερμηνεία του, «υπογράφοντας» ορισμένες από τις πιο σημαντικές στιγμές της ιταλικής μουσικής σκηνής.

Φόρο τιμής αποτίει σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος της Ιταλίας, τα μέσα ενημέρωσης αποχαιρετούν με αφιερώματα τον Λούτσιο Ντάλα, «αντίο Λούτσιο» γράφουν οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων που κατακλύζονται με φωτογραφίες και βίντεο του διάσημου καλλιτέχνη.

Το απόγευμα της Τετάρτης ο Λούτσιο Ντάλα ολοκλήρωσε με επιτυχία τη συναυλία του στο Μοντρέ της Ελβετίας. Είχε μόλις ξεκινήσει την ευρωπαϊκή περιοδεία του.

«Ήταν ευτυχισμένος, ήρεμος. Δήλωνε πολύ συγκινημένος που βρισκόταν στα μέρη που είχε επισκεφθεί σε ανάλογη περιοδεία 30 χρόνια πριν» δηλώνει ο Ρομπέρτο Σέρο, φίλος του Λούτσιο Ντάλα από τη Μπολόνια, ένας από τους τελευταίους ανθρώπους που μίλησε τηλεφωνικά μαζί του.

Η περιοδεία άρχισε στις 27 Φεβρουαρίου και ανάμεσα στους σταθμούς της βρίσκονταν το Ντίσελντορφ, το Αμβούργο, το Λουξεμβούργο, το Μόναχο και το Βερολίνο.

Είχε προηγηθεί η κυκλοφορία του τελευταίου διπλού άλμπουμ του Λούτσιο Ντάλα, Questo è Amore, με σπάνιες στιγμές της δισκογραφίας του, καθώς και το τραγούδι Nani που ερμηνεύει ο Πιερντάβιντε Καρόνε.

Με αυτό το τραγούδι έκανε πριν δύο εβδομάδες την τελευταία εμφάνισή του στο Σαν Ρέμο ο Λούτσιο Ντάλα. Διηύθυνε την ορχήστρα στο τραγούδι που ο ίδιος έγραψε και ερμήνευσε ο Καρόνε στο φεστιβάλ τραγουδιού, εκεί που ήταν πάντα παρών.

Στη σκηνή του Σαν Ρέμο ο τραγουδιστής από την Μπολόνια είχε παρουσιάσει το 1971 εκείνο το αξέχαστο τραγούδι που είχε τον τίτλο της ημέρας που ήρθε στη ζωή 4 Marzo 1943. Τον ίδιο μήνα της γέννησής του, Μάρτιο, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή...

Καλό ταξίδι...



Πηγή: in
Πηγή: plakitsa4all

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts...';

LinkWithin