Ads 468x60px

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Πέθανε ο επιστήμονας που "έσωσε τον κόσμο" από την τρύπα του όζοντος

Πέθανε σε ηλικία 84 ετών ο F Sherwood Rowland, ο βραβευμένος χημικός που πριν χρόνια σήμανε τον συναγερμό για την τρύπα του όζοντος.

Ο Rowland βραβεύτηκε με βραβείο Νόμπελ πριν περίπου 20 χρόνια για το επιστημονικό του έργο, που μετέπειτα έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην προστασία του πλανήτη.

Ο διάσημος χημικός, σε συνεργασία με τον μεταδιδακτορικό φοιτητή Mario Molina, υπολόγισε τότε ότι αν η χρήση χλωροφθορανθράκων (CFCs) συνεχιζόταν με αμείωτους ρυθμούς, μετά από μερικές δεκαετίες το στρώμα του όζοντος, που προστατεύει τη Γη από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες, θα μειωνόταν σημαντικά.

Τα ευρήματα των δυο ερευνητών βασίστηκαν στο έργο του ατμοσφαιρικού επιστήμονα Paul Crutzen.

Οι προβλέψεις τους προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία στο κοινό και την επιστημονική κοινότητα, ωστόσο αντιμετωπίστηκαν με μεγάλη επιφύλαξη από μερίδα επιστημόνων καθώς οι χλωροφθοράνθρακες δεν έχουν τοξικές ιδιότητες, γεγονός που υποτίθεται ότι τους καθιστούσε περιβαλλοντικά ασφαλείς.

Το 1995 ο Rowland βραβεύτηκε με Νόμπελ Χημείας για την ανακάλυψή του ότι το στρώμα του όζοντος σχηματίζεται και αποσυντίθεται μέσω χημικής διαδικασίας στην ατμόσφαιρα και τα συμπεράσματά του σχετικά με τους χλωροφθοράνθρακες.




Πηγή: econews

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts...';

LinkWithin